preskoči na sadržaj

Osnovna škola Darda

 > PO Mece
... U to vrijeme godišta ....

Tijekom prosinca našom malom školicom zavladao je duh Božića i obilje aktivnosti kojima smo ispunjavali  dane u odbrojavanju.  Već prvim danom prosinca prozore smo ukrasili božićnim selom koje je naš adventski kalendar.

 

Đaci prvaci kao najmlađi dobili su  čast prvi kititi školski bor. Pridružili su im se njihovi prijatelji iz trećeg razreda već vještim i iskusnim ručicama usmjeravajući ih i govoreći kako moraju postaviti koji ukras. Uvijek iznova vesele se već viđenom ukrasu jer se prisjete tko ih je izradio, a nerijetko uslijedi i pitanje"Učiteljice koji je ono ukras radio moj brat ili moja sestra?" . I tako, uz pucketanje vatre u našim pećima krene pričanje priča kako i kada smo napravili koji ukras i čije su ga ruke izradile.

   

Dok su se gorljiva i cvrkutava priča, veselje i cika čuli iz školskog predvorja gdje se kitio bor, u učionici dugog i četvrtog razreda tekao je vrlo ozbiljan razgovor i vrlo ozbiljno se radilo. Sijala se pšenica. Tijekom sljedećih dana učenici su marljivo brinuli o posađenoj pšenici koju su ponudili na svom sajmu kreativnosti.

 


Dani su polako odmicali u odbrojavanju i sve je bilo zabavnije uz Večer matematike koju smo i ove godine održali u organizaciji Hrvatskog društva matematičara 7.prosinca 2017. U edukativnim igrama pridružili su nam se roditelji i starija braća i sestre. 

   


Svaki sljedeći dan donio je obilje veselja, otvarale su se adventske kućice, sladilo se slatkišem iznenađenja, ukrašavala učionica pahuljicama od papira, izrađivali lanci od papira i mjerilo se tko će brže i više, čiji je lanac duži, izrađivale se i pisale čestitke, sakupljala odjeća i hrana za potrebite. Dijelilo se zrnca dobrote lijepim porukama prema djelatnicima naše male škole. Aktivno se svaki učenik uključio u pripremanje priredbe i sajma koji su održani 21.12.2017.  


Radili smo u radionicama u suradnji s našim dragim bakama i djedama u Dnevnom boravku umirovljenika Mece, Crvenog križa Darda i oni su bili naši gosti na našoj radionici.

 

  

 


Polako, dan za danom, miris maminih i bakinih kolača sve nam je bliže, jelka miriše, ukrasi se na prozorima sjaje, još malo nas od Božića dijeli i ne preostaje ništa više već da Vam učenici i djelatnici Područnog odjela Mece zažele sretan i blagoslovljen Božić te veselu, zdravlja i uspjeha punu 2018. godinu!

 

Nataša Mumlek, dipl. uč., učitelj mentor


Večer matematike

Dragi naši učenici i roditelji,

pozivamo Vas na Večer matematike 7.prosinca 2017. s početkom u 18.00 sati u prostorijama PO Mece.

Očekuje Vas niz zabavnih matematičkih igara, ugodno druženje i zabavno učenje.

Večer matematike organizira se u suradnji s Hrvatskim matematičkim društvom. Više o projektu promoviranja matematike možete pronaći na

http://www.matematika.hr/vecermatematike/

Veselimo se Vašem dolasku!

Učiteljice Jela Merdić i Nataša Mumlek


13. studeni - Dan ljubaznosti

Tjedan prije obilježavanja Dana ljubaznosti nizom različitih aktivnosti na Satu razrednog odjela, Likovne kulture i Hrvatskog jezika započeli smo rad na aktivnosti za mjesec studeni koju imamo u našem školskom projektu Budimo humani - pomozimo jedni drugima. 
Završna aktivnost provedena je 13. 11. 2017. posjetom Dnevnom boravku umirovljenika Mece. U suradnji s korisnicima proveli smo radionicu u kojoj su male i velike ruke pomagale jedne drugima iscrtati ruku, izrezati je i napisati ljubazne riječi, poruke jedni drugima. Razgovarali smo, rezali, pisali i naposljetku izradili stablo ljubaznosti - lijepih riječi, poruka i želja.
U prostorijama Dnevnog boravka umirovljenika postavljena je likovna izložba učeničkih radova PO Mece na temu LJUBAZNOST.

 

 

 

 


Praktična radionica - kiseljenje cikle

Prvog dana u tjednu, učiteljica nas je iznenadila satom Domaćinstva na kojem ćemo kiseliti ciklu iz našeg školskog vrta.. Na stolu se nalazila zdjela puna kuhane cikle kojoj je učiteljica gulila koru. Pozorno smo slušali što učiteljica pokazuje i objašnjava kao ćemo raditi. Kada je završila s čišćenjem cikle, učenici su sjeckali ciklu i spremali je u staklenke. Nakon toga je teta Žaklina donijela lonac koji je bio pun tekućine za kiseljenje cikle. Tekućina je bila vruća, pa je učiteljica punila staklenke , a dvoje učenika je nožem istiskivalo zrak iz svake staklenke. Ciklu ćemo kušati uz našu užinu i ostatak izložiti na našem Kreativnom sajmu povodom Božića. 
Na kraju sata bili smo jako ponosni na naš zajednički trud i rad i novo stečeno znanje.

tekst i slike: učenica Leticia Parat, 4. razred

 


Pozdrav jeseni - izvanučionička nastava

 

Pozdrav jeseni - izvanučionička nastava organizirana je kao praktičan rad u našem školskom vrtu. Kako bismo vrt pripremili za mirovanje tijekom zimskog perioda, bilo je potrebno posijati i posaditi povrtnice koje će u zemlji mirovati tijekom "zimskog sna". Tako su učenici 2. i 4. razreda pripremili gredice na koje su sijali grašak i špinat te sadili luk i salatu.
Posadili smo i drvo patuljaste jabuke koje će ukrašavati naš drugi dio školskog vrta koji je planiran kao mali voćnjak u čijem bi se dijelu tijekom naredne školske godine trebala izraditi učionica na otvorenome.

 

 

 

 


Dani kruha - Dan jabuka

U petak,  20.10.2017. integriranim nastavnim danom   u suradnji s bakama iz Dnevnog boravka za starije osobe Mece, Crvenog križa Darda obilježili smo Dane kruha i Dan jabuka.  

 

Po uzoru na popularni kulinarski show program "3,2,1 kuhaj" pekli smo kolače i kiflice.
Prvi zadatak dvaju timova  bio je što prije oguliti, naribati i pripremiti kilogram jabuka. Tim baka koji je bio uspješniji prvi je birao  radno mjesto na kojem  će raditi i time odredio koje će delicije  u suradnji s djecom pripremati. Kako su bake zaboravile naočale za čitanje, suradnja je time postala još bolja jer su učenici čitali recepte i upute. Sigurne i iskusne bake su pomagale u mjerenju kako bi sve bilo uspješno urađeno.
 

Već na  prvom zadatku bila je  vidljiva i opipljiva  natjecateljska atmosfera u kojoj su jednakim žarom i borbenošću svi nastojali biti što brži i uspješniji. Radilo se timski, radilo se vatreno i složno..

Po završetku prvog zadatka, pobjednički tim je birao radno mjesto te time odredio da će u suradnji s učenicima 2. i 4. razreda peći Pitu od jabuka i Kiflice. 

Drugi tim je s učenicima 1. i 3. razreda u njihovoj učionici pripremao Štrudlu od jabuka i Kiflice.
Prošle godine, kada smo mi bili u Dnevnom boravku za starije osobe Crvenog križa Darda, bake su nama pokazale kako se nekada pekao kruh. Ovom radionicom, bake smo "suočili" s modernijim inačicama recepata njima već poznatih kolača i dizanih tijesta koje su mogle pripremati uz sva moderna pomagala suvremenog doba.

 

Po završetku radionice i ugodnog druženja na obostrano zadovoljstvo malih i velikih, degustirali smo ispečeno te radionicu  obojili bojama humanitarnog karaktera i svu preostalu hranu podijelili starijim mještanima naselja.

 

Suradnja se nastavlja i tijekom ove školske godine kroz projekt "Budimo humani - pomozimo jedni drugima", a već tijekom studenoga najavljujemo druženje u Dnevnom boravku za starije osobe Mece povodom Svjetskog dana ljubaznosti.

fotografije: vjeroučitelj Josip Klaić

tekst: učiteljica Nataša Mumlek

 

 


Svjetski dan hrane

Povodom Svjetskog dana hrane učenici 2. i 4. razreda PO Mece na Satu razrednog odjela pripremali su Sirup od cikle i mrkve. Slasno povrće učenici su uzgojili u našem školskom vrtu.  Što su radili na radionici pripreme sirupa, u svom  osvrtu napisala je učenica 4.razreda.

 

Danas smo u školi radili sirup od cikle i mrkve. Neki od nas su rezali i ribali ciklu, a neki su gulili, rezali i ribali mrkvu. U svim poslovima smo se izmjenjivali kako bismo svi radili svaki dio posla. Učiteljica Nataša i  teta Žaklina su bile uz nas kao naši mali pomagači. Svi smo se trudili i lijepo radili.

Nakon što pripremimo sve za izradu sirupa, on će morati odstajati 48 sati. Nakon toga bit će spreman za kušanje, pa ćemo ga probati. Taj sirup je jako zdrav za nas i naš imunitet. Voće i povrće je jako zdravo i važno za naše zdravlje.

Jako smo se veselili ovom poslu  i jedva čekamo da možemo probati ovaj sirup.

Sirup ćemo ponuditi i na našem Sajmu kreativnosti uoči Božića kada će se moći kupiti. Nadamo se da će Vam se svidjeti naš sirup,  trud, marljivost i djelo naših ruku.

Vjerujem kako će se naši roditelji diviti našim radovima i ponositi se našom marljivošću.

                                                                                                                                             tekst: Paola Krnjajić

                                                                                                                                             fotografije: Paola Krnjajić

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

     

      

    

 

   


Priprema zimnice

U jesen kada sve zažuti, a prvi mraz jutro probudi mojom Baranjom se mirisi pripremanja zimnice šire. U bakinoj kuhinji na ajvar miriše, a kod strine se pekmez puši. 

Ovih jesenskih dana nisu samo naše bake, mame, strine, tete i ujne vrijedne. I dječica u školi su vrijedna. Marljivo se o jeseni i jesenskim plodovima uči.

U našoj školici zamirisala je jesen u knjigama i pisankama, miriše dunja s ormara, zamirisala je  i naša učionica. Za miris su "krivi" četvrtaši koji su se uhvatili posla i skuhali rajčice koje su uzgojili.

U proljeće su vrijedno radili u školskom vrtu, sijali i sadili, zalijevali, okopavali i s puno ljubavi brinuli se o biljkama.

     

Po povratku u školske klupe dočekao ih je plod njihovog truda, rajčica koju je trebalo skuhati.
U rezanju i čišćenju rajčice pomogle su im učiteljica Nataša i teta Žaklina.Sve ostale poslove: steriliziranje bočica, kuhanje, pasiranje i punjenje kuhane rajčice Petar, Manuel, Paola, Hana i Leticia uradili su sami.

 

  

   


Svoje proizvode  predstavit će na 14.BOŽIĆNOM SAJMU tijekom prosinca 2017.

 

tekst: učiteljica Nataša Mumlek

fotografije: Hana Bušbaher, Paola Krnjajić i Leticia Parat, učenice 4. razreda PO Mece


Prvoškolski dani

Prvi dan škole zasigurno je vrlo važan dan u životu svakog djeteta i njegovog roditelja. Stoga i ne čudi što su uzbuđeni i mali i veliki. Neki sa suzama radosnicama, neki s ozbiljnim licima. Svi uzbuđeni pred velikim korakom malenih ljudi. Prvim danom škole.
Dobro nam došli naši mali prijatelji. Neka vam je sretan svaki dan u školi!


Šarene, nove, mirisne knjige, pernice pune zašiljenih bojica i olovka, torbe spremne da ih se prošeće na malenim leđima, jutro koje miriše na jesen i uzbuđenje. Spremno, vrlo ozbiljno i predano pristupa se  prvoškolskim obavezama.

Kako bi prvi dani bili što sretniji i lagodniji pobrinuo se i Lidl te darovao naše učenike malenim znakom pažnje.Od učenja najbolje je odmoriti se uz užinu. U društvu je sve lakše i slasnije.Najbolje je odmoriti se između dva školska sata igranjem za vrijeme velikog odmora.

 

 

 


PROJEKT GRAĐANSKOG ODGOJA "20 DANA DOBROTE"

Biti dobar često nije lako. Neki od nas očekuju da smo dobri kada smo poslušni. Drugi će reći da je biti dobar kada si suosjećajan, treći će dodati da bi bio dobar moraš imati razumijevanja prema drugima oko sebe. Puno nas će se složiti da je biti dobar kada pomažeš drugome. I svatko od nas dodat će svoju definiciju dobrote. 
Kako se snaći u svim tim zrncima dobrote i bar na neko vrijeme biti dobar po svim ovim definicijama? 
Nama se to naposljetku učinilo vrlo lakim. Naizgled. 
Entuzijastički, poletno i s puno volje smo krenuli u ovaj projekt. Pridružili smo se brojci od 40-tak škola diljem Lijepe naše i nekolicini škola iz regije koje su sudjelovale na ovom projektu „20 dana dobrote“ kojeg su prije dvije godine pokrenule učiteljice Udruge učitelja razredne nastave Zvono, Sandra Vuk, Željka Zagorec i Snježana Duić.  
Svaka učiteljica koja je sudjelovala sa svojim učenicima osmislila je 20 zadataka za svoje učenike koje su „morali“ provoditi od 28.11.2016. do 23.12. 2016. Baš kao i autorice projekta, željela sam ovim aktivnostima učenike potaknuti da budu jedni prema drugima pažljiviji, da više vremena provodu u aktivnim igrama sa svojim ukućanima, da pomažu svojim ukućanima, da odvajanjem djelića svog vremena, svoje odjeće ili hrane mogu nekome pomoći i malim stvarima nekoga usrećiti, ako ne tijekom cijele godine, a ono barem u vrijeme Adventa.
Rekla sam da nam se ovaj zadatak naizgled učinio lak. Zaista naizgled jer nije lako iz dana u dan činiti dobra djela,  biti pažljiv, suosjećajan, human, pun razumijevanja za potrebe drugih, uvijek spreman na novu aktivnost. No, s ponosom mogu reći da su moji mališani 1. I 3. razreda uspješno i izvrsno plivali kroz ovaj projekt i svojim zrncima dobrote usrećili mnoge oko sebe. Neke od zadataka provodili smo u školi, a neke kod kuće. Izricali smo si lijepe riječi, rukovali se pri dolasku u školu, družili se sprijateljima s kojima se inače ne družimo, ....

Kako smo naše zadane aktivnosti proveli kroz projekt prosudite sami.

ZADATAK: POMOZI U KUĆANSKIM POSLOVIMA

ZADATAK: PROVEDI VRIJEME S UKUĆANIMA U IGRANJU DRUŠTVENIH IGARA

ZADATAK: POMOZI UMIROVLJENICIMA NA RADIONICI IZRADE BOŽIĆNIH UKRASA

ZADATAK: IZRADI BOŽIĆNU ČESTITKU ZA PRIJATELJA

ZADATAK: DARUJ SLIKOVNICU ZA RAZREDNU KNJIŽNICU

ZADATAK: DARUJ ODJEĆU ILI OBUĆU ZA CRVENI KRIŽ

ZADATAK: SUDJELUJ U UKRAŠAVANJU ŠKOLSKOG PROSTORA

ZADATAK: POVEDI RODITELJA NA VEČER MATEMATIKE

ZADATAK: PRIPREMI PŠENICU ZA BOŽIĆNU PRIREDBU

ZADATAK: IZRADI HRANILICE ZA PTICE I SAKUPI HRANU ZA PTIČICE

ZADATAK: SUDJELUJ U IZRADI BOŽIĆNIH KOLAČA

I NA KRAJU...SUDJELUJ U BOŽIĆNOJ PRIREDBI.

 

 

 

 

Priloženi dokumenti:
20 dana dobrote.docx


Kada se mali i veliki slože

Tijekom prosinca održane su dvije radionica u kojima smo surađivali s Dnevnim boravkom umirovljenika Mece. Drage nam i sada već dobro poznate bake vrlo rado su viđen gost u našim prostorima škole, a isto osjećamo i mi kada se družimo u njihovom Dnevnom boravku.

Mašta, kreativnost, dječja razigranost i toplina kojima zrače bake preduvijet su za divan stvaralački rad, a rezultat su prekrasni božićni ukrasi koje ćemo prodavati na našem 12. BOŽIĆNOM SAJMU.

U prvom dijelu, na radionicu u prostor Dnevnog boravka išli su učenici 2. i 4. razreda. Izrađivali smo ukrase od gipsa i bojom, perlicama, sjajilima i raznim kreativnim materijalima ukrašavali ukrase od slanog tijesta. Sve urađene radove korisnice Dnevnog boravka darovale su nam kao svoj mali doprinos našem sajmu.

Tjedan dana kasnije ugostili smo naše drage bake u prostoru naše škole na radionici s učenicima 1. i 3.razreda.

Po prvi putu susrele su se s masom za modeliranje i svojim i dječjim rukama izradile maštovite svijećnjake koje ćemo izložiti na sajmu. 

Nevjerojatnu količinu pozitivne energije, dječjeg smijeh i sretnih lica naših baka teško je prenijeti riječima i slikom, to se jednostavno mora doživjeti i svakako ponoviti na nekoj novoj radionici. 

Sve smo na kraju začinili malom zakuskicom i dogovorili novo druženje.


Održana Večer matematike 2016.

Sinoć se u prostorima PO Mece održala Večer matematike 2016. u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva. U ugodnom ozračju i divnoj atmosferi družili su se i uživali naši učenici i njihovi roditelji.

U realizaciji Večeri matematike  uz naše učenike sudjelovala su starija braća, sestre, roditelji i jedna teta. Sveukupno 52 sudionika.

Dogodine se vidimo nadamo se i u većem broju!

 


Večer matematike

Dragi naši učenici i roditelji,

pozivamo Vas 1.12.2016. na ugodno edukativno druženje uz Večer matematike s početkom u 18.00 sati u našoj maloj školici.

Večer matematike je organizirana u suradnji s Hrvatskim matematičkim društvom. 

Učenici će dobiti upute o načinu sudjelovanja, a više se možete informirati i na službenim stranicama Hrvatskom matematičkog društva http://www.matematika.hr/vecermatematike/2016/.

Veselimo se Vašem dolasku!

učiteljice Jela Merdić i Nataša Mumlek

 


Upoznajmo Rusiju

Mnogima od nas daleka i prostrana Rusija je zemlja u koju bismo rado otputovali. Ponekada, maštamo i u mislima putujemo na daleka mjesta, u nepoznate zemlje, a ponekada one same "doputuj" k nama.  Profesorica ruskog jezika Ana Marija Papež potrudila se približiti nam je radionicom Upoznajmo Rusiju.

16.11.2016. ušetala je kao  vila iz neke narodne ruske bajke u našu školicu i "omamila" nas bajkovitošću Rusije i njene kulture. Rekla nam je da nosi haljinu koja pripada  narodnoj nošnji.

Brojali smo do dvanaest. Isprva teško, a onda sve lakše, posebice kada smo se igrali tradicionalnim ruskim simbolom zvanim MATRJOŠKA, kod nas od milja prozvana BABUŠKA. Svakim novim otvaranjem iznenadila nas je koliko sve manjih i manjih Matrjoški krije u sebi.

                                     

   

Zaplesali smo stari ruski ples kojega prati pjesmica u kojoj koka čuva svoje piliće. Kada smo ga zaplesali, uvidjeli smo da je vrlo sličan plesu koji nam je poznat kao pačji ples. Vrlo rado smo zaplesali. I to nekoliko puta.

Djeca vole priče, vole bajke, vole kada im se priče pričaju. Naša gošća, počastila nas je ruskom bajkom Maša i medvjed prvo na ruskom jeziku, a zatim na hrvatskom jeziku. Pitate li koja nas se više dojmila, reći ćemo da ne bismo mogli odabrati. 

Dok smo upoznavali kulturu i običaje ove daleke zemlje, na kraju naše učionice, u SAMOVARU čekao nas je ruski čaj. Našom školicom zamirisao je dašak Rusije.

    

Dva predivna školska sata druženja prošla su kao za tren. "Opijeni" bajkovitom Rusijom oprostili smo se od profesorice Ane Marije Papež uz animirani film Maša i medvjed i poželjeli da nam dođe još koji puta.

 


Sjećamo se, da se ne zaboravi

Integriranim nastavnim danom pridružili smo se većini  škola s istoimenim projektom u obilježavanju 25 godina od pada Vukovara. Projektom Sjećamo se, da se ne zaboravi učili smo o povijesti Vukovara, herojima grada Vukovara, obnovi grada te pisali literarne radove.

Projekt smo na kraju prezentirali našim gostima,  umirovljenicima korisnicima Dnevnog boravka umirovljenika Mece s kojima smo ove školske godine započeli niz aktivnosti koje planiramo provesti tijekom školske godine u projektu Budimo humani.

18.11.2016. u središtu našeg naselja zapalili smo lampione u znak sjećanja na žrtve grada Vukovara.


DokumentiTražilica


Napredno pretraživanje
Traži

Through artistic abilities to developed basic skils

Creative Learners, Tomorrow Entepreneurs

Promoting the social inclusion of our disadvantaged students

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Koji crtež ili slika iz našeg Likovnog kutka ti se najviše sviđa?Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Darda / Školska 9, HR-31326 Darda / www.os-darda.skole.hr / ured@os-darda.skole.hr
preskoči na navigaciju