preskoči na sadržaj

Osnovna škola Darda

 > Naslovnica
Vijesti

SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA

Autor: Nataša Mesić Muharemi, 3. 3. 2021.

Čuvajmo naše šume

Svjetski dan divljih vrsta obilježava se 3. ožujka, a ove godine obilježava se pod sloganom „Šume i egzistencija: održivost ljudi i planeta“.

Učenici 4. c razreda i učiteljica Julijana Fremec obilježili su ovaj dan izrađujući figure životinja u glinamolu. Mali su umjetnici pokazali sav svoj talent i izradili prava umjetnička djela.

Šume predstavljaju jedan od najraznovrsnijih i najsloženijih ekosustava u kojem obitava oko 80 posto kopnenih divljih vrsta.

Šume su i izvor važnih prirodnih dobara. One filtriraju i pohranjuju velike količine vode, oplemenjuju tlo i povećavaju njegovu plodnost, utječu na reguliranje klime i stvaraju kisik kojeg dišemo, osiguravaju izvor drvne sirovine koju koristimo u svakodnevnom životu, izvor su biljnih, gljivljih i životinjskih vrsta koje koristimo u prehrani, farmaciji, proizvodnji lijekova, kozmetici, podržavaju turizam i pružaju ekonomsku stabilnost ljudima diljem svijeta.,

Na globalnoj razini se deforestacijom nastavlja neodrživo i nekontrolirano krčenje šumskih površina koje se pretvaranju u poljoprivredna zemljišta ili plantaže, pretjeranu, često i ilegalnu sječu i eksploataciju drva, nekontrolirano paljenje, a u drugi se plan stavlja njihova neprocjenjiva uloga u ekološkim, ekonomskim, socijalnim i zdravstvenim koristima koje šume pružaju.

Osim negativnih ljudskih faktora, deforestacija je i posljedica prirodnog propadanja šuma uslijed klimatskih promjena, požara, suša ili nametnika, a osim na život ljudi, ona prijeti i opstanku brojnih divljih vrsta.

 

   

   

                                            
Tražilica
 

Creative Learners, Tomorrow Entepreneurs

Through artistic abilities to developed basic skils

Promoting the social inclusion of our disadvantaged students

 

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Darda / Školska 9, HR-31326 Darda / www.os-darda.skole.hr / ured@os-darda.skole.hr
preskoči na navigaciju