preskoči na sadržaj

Osnovna škola Darda

 > Naslovnica
Vijesti

ŽIVJETI ZDRAVO

Autor: Nataša Mesić Muharemi, 25. 11. 2020.

Tjedan školskog doručka

Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesta gdje se svaki dan poslužuje na tisuće doručaka. Stoga smo se od 12. do 16. listopada, uključili u projekt Živjeti zdravo u kojemu se ove godine po prvi puta obilježio Tjedan zdravog doručka te su čenici 5. c razreda, zajedno s učiteljicom Andrejom Dorić i knjižničarkom Natašom Mesić Muharemi, svaki dan u školi imali aktivnosti u svezi sa zdravom prehranom.

Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, kako bi se podigla svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za učenike.

Doručak kao dio pravilne prehrane i načina života može pozitivno utjecati na zdravlje i kvalitetu života učenika. Osigurava energiju potrebnu za početak dana, poboljšava pamćenje, razumijevanje i pridonosi boljem raspoloženju. Istraživanja ukazuju da učenici koji preskoče prvi jutarnji obrok imaju lošije rezultate na testovima nego oni koji su doručkovali.

Zato će od 2020. godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane, Hrvatska slaviti nacionalni Tjedan školskog doručka. Ove godine Tjedan školskog doručka proslavili smo 12. - 16. listopada. Učenici 5.c razreda cijeli tjedan provodili su predviđene aktivnosti. Izradili su idealni razredni školski jelovnik za cijeli tjedan vodeći se priloženim uputama iz Nacionalnih smjernica za prehranu u osnovnim školama. Naučili su što sve može uključivati zdravi doručak i provjerili nalaze li se te namirnice na njihovom idealnom jelovniku. Izračunavali su indeks tjelesne mase (ITM) uz pomoć ITM kalkulatora na stranici https://zivjetizdravo.eu/2020/02/14/itm-kalkulator/. Svoje su znanje o zdravoj prehrani provjerili sudjelujući u kvizu, a kako bi i ostale učenike upoznali sa zdravim namirnicama za doručak, napravili su plakate koji su bili izloženi u školskoj kuhinji.

Na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo, u rubrici #ŽivjetiZdravoUŠkoli, nalaze se dodatne ideje za škole i roditelje, ali i niz materijala kojima se mogu koristiti učitelji i odgojno-obrazovni djelatnici, roditelji koji žele pronaći ideje za doručke te sama djeca, koja mogu iskoristiti različite edukativno-zabavne materijale.

 

  

   
Tražilica
 

Creative Learners, Tomorrow Entepreneurs

Through artistic abilities to developed basic skils

Promoting the social inclusion of our disadvantaged students

 

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Darda / Školska 9, HR-31326 Darda / www.os-darda.skole.hr / ured@os-darda.skole.hr
preskoči na navigaciju