preskoči na sadržaj

Osnovna škola Darda

 > Naslovnica
Vijesti

BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITA – NOVA IZVANNASTAVNA AKTIVNOST

Autor: Nataša Mesić Muharemi, 21. 10. 2020.

Sedmaši uče o uzročnicima virusnih i bakterijskih bolesti 

Na kraju nastavne godine planiraju natjecanje učenika u stečenome znanju i vještinama te prezentaciju rezultata istraživačkih radova, prezentacija i postera, naglasila je Andreja Dorić, voditeljica izvannastavne aktivnosti i suradnica na projektu Biosigurnost i zaštita

 

 

Biosigurnost i biozaštita nova je izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. I učenici sedmih razreda OŠ Darda, pod vodstvom nastavnice Andreje Dorić, spremno su ju dočekali – znanjem se bore protiv virusa. Na kraju nastavne godine planiraju natjecanje učenika u stečenome znanju i vještinama te prezentaciju rezultata istraživačkih radova, prezentacija i postera.

Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2, uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o navedenome problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskoga zdravlja i prevencije zaraznih bolesti  bio je glavni poticaj za pokretanje ovoga projekta, kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu. Nositelji projekta su Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Zagreb, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu, u partnerstvu s OŠ Vijenac Osijek, naglasila je prof. Dorić, suradnica na projektu.

Glavni su ciljevi projekta upoznavanje učenika s važnošću stručnoga, znanstvenoga, globalnoga i osobnoga pristupa u sprječavanju širenja zaraznih bolesti; upoznavanje s opasnim uzročnicima i njihovim načinom djelovanja; usvajanje  odgovornoga ponašanja prema svome i tuđem zdravlju u školi, obiteljskome domu, društvu i okolišu; analiziranje potencijalnih opasnosti biougroze i načina prevencije; osposobljavanje učenika za prosuđivanje i vrednovanje informacija u javnome medijskome prostoru; popularizacija znanosti i istraživanja u STEM području kroz istraživački rad učenika; razvijanje interesa za znanost i istraživanje; razvijanje suradničkog odnosa među učenicima te učenicima i mentorima; razvijanje i usavršavanje digitalnih kompetencija kroz izradu digitalnih video i  audio materijala;  poticanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina. Učenici zajedno sa svojim učiteljima mentorima putem digitalne platforme obrađuju sadržaje i svladavaju planirane ishode koji se nalaze u sklopu Kurikuluma izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita. Planirane ishode učenici ostvaruju kroz istraživački rad, učenje putem rješavanja problema, praktični rad, unos, obradu i analizu podataka, izradu plakata, prezentacija, sudjelovanje u raspravama, kreativno izražavanje, rješavanje kvizova i sl.

Odigrajte i vi kviz i provjerite svoje znanje o uzročnicima bolesti.

https://wordwall.net/resource/5051441 

https://wordwall.net/embed/3a7c2b7229354acc984614e1d0786cbd?themeId=41&templateId=5"

B. Horvat

 
Tražilica
 

Creative Learners, Tomorrow Entepreneurs

Through artistic abilities to developed basic skils

Promoting the social inclusion of our disadvantaged students

 

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Darda / Školska 9, HR-31326 Darda / www.os-darda.skole.hr / ured@os-darda.skole.hr
preskoči na navigaciju